zijdentofu.jpg

Zuivelvrij eiwitrijk toetje

Ingrediënten:
+ 200 gram zijdentofu
+ 200 gram bevroren mango in stukjes
+ 50 gram bevroren banaan in stukjes

Topping naar keuze, bijvoorbeeld: verse frambozen, cacaonibs, kokosrasp of muesli.

Een zuivelvrij toetje, boordevol eiwitten. Dit recept is, met 28 gram eiwit dus heel erg geschikt als herstel maaltijd in plaats van de standaard bak kwark. Varieer met je favoriete fruitsoorten. Hier met mango, banaan en verse frambozen.

Doe het bevroren fruit in een blender. Laat 15-25 min. staan (anders mengt het niet goed). Doe de zijdentofu erbij en meng tot een gladde massa. Het mengsel zou zo dik moeten zijn als kwark en zo lekker koud als ijs. 

Doe in een glas en kies je favoriete topping.

p.s. Met warm weer ook heerlijk als verfrissend ontbijt.

 

havermelk.jpg

Haverdrink

Ingrediënten (1 Liter):
+ 100 gram havermout
+ 1 Liter kraanwater
+ snufje zout

Heb je wel eens op de verpakking gekeken in de supermarkt van jouw favoriete alternatief voor "gewone" melk? Soms eigenlijk zonde om zo veel voor te moeten betalen. Havermelk bijvoorbeeld maak je gemakkelijk zelf en is prima te gebruiken om havermoutpap of (boekweit)pannenkoekjes van te maken wanneer je geen melk wil/kan gebruiken.

Wanneer je op zoek bent naar een voedzaam alternatief voor melk dat ook voldoende eiwitten en bijvoorbeeld calcium levert zou ik een ander alternatief aanraden.

Doe de havermout in een blender en maal tot grof meel. Doe het water en zout erbij en zet de blender nog even aan tot alles gemengd is. Laat 15 min staan. Giet dan de haverdrink door een fijne zeef in een afsluitbare fles zodat de overtollige grove vezels achterblijven in de zeef. Zet in de koelkast en voor gebruik even schudden. Je kunt dit ongeveer 4 dagen bewaren.

 

bananenbrood.jpg

Bananenbrood 

Ingrediënten (voor 12 plakken):
+ 150 g havermout
+ 150 g boekweitmeel
+ 1 zakje bakpoeder (16 g)
+ 1 el speculaas/koekkruiden
+ 15 g verse gember geraspt
+ 10 dadels (100 g. ontpit)
+ 3 rijpe bananen
+ 150 ml sojayoghurt of magere (vanille)kwark
+ 100 ml water
+ 1 el citroensap
+ 20 g rozijnen

Zo makkelijk te maken en goed te bewaren in de vriezer (wel eerst in plakken snijden). Dan heb je altijd een voedzaam tussendoortje binnen handbereik.

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe de havermout in de blender en maal de vlokken fijn. Doe de havermout met het boekweitmeel, bakpoeder en specerijen in een grote kom. 
Doe de ontpitte dadels, bananen, sojayoghurt/kwark, gember en het water in de blender en mix tot een gladde massa. 
Roer het bananenmengsel met een spatel door het droge havermoutmengsel tot een samenhangend geheel. Roer tot slot de rozijnen door het beslag. Giet in een ingevette cakevorm en bak in ongeveer 35-45 min. gaar.

Laat afkoelen en snijdt in 12 plakken.
Twee plakken met daarbij vers fruit en een grote eetlepel kwark als topping vormen een compleet ontbijt of neem één plak mee voor onderweg als voedzaam tussendoortje.